Vacsora alatt hasznos tanácsokat kaptam a lakáseladáshoz

Van egy nagyon jó barátnőm, Réka, akivel néhány hetente összeszoktunk futni vacsorára, vagy egy pohár borra valahol. A legutóbbi ilyen találkánk éppen pár napja volt. Mivel még korábban megbeszéltük, hogy ha találkozunk, menjünk új helyekre, amiket még nem próbáltunk, ezért most is így tettünk. Nem olyan régen nyílt egy étterem a II. kerületben, ami mind a kettőnknek nagyon szimpatikus volt. Különleges mediterrán és közel-keleti ételeket kínálnak, és az étterem berendezése is ezt a hangulatot igyekszik visszaadni. Mivel szeretjük a könnyedebb ételeket, telitalálat volt ez a hely.

Személy szerint nem vagyok híve annak, hogy egy nagy adag ételt tegyenek le elém az étteremben, ami csak az enyém. Szeretek több mindenbe belekóstolni, és megosztani a saját ételemet is másokkal. Így több kisebb adagot rendeltünk különböző fogásokból, amiből mind a ketten tudtunk eszegetni. Vacsora közben elég sok témáról beszélgettünk, többek között az is szóba jött, hogy hamarosan nagyobb lakásba szeretnék költözni. Ehhez azonban el kellene adnom a lakásomat, amiben jelenleg élek, mert másképpen nem tudnám magamnak megengedni, hogy megvegyek egy másikat. Mivel az első lakásom az, ahol most is lakom, még nincs tapasztalatom abban, hogy miként is zajlik egy ingatlan adás-vétel. Rékának egy évvel ezelőtt azonban már volt alkalma ezt megtapasztalni, így az ő tanácsát kértem.

Ő ajánlott nekem egy jó értékbecslőt, és figyelmeztetett, hogy az eladás előtt mindenképpen szükséges beszereznem a lakásom energetikai tanúsítványát. Arra emlékeztem, hogy amikor megvettem a lakást, az előző tulajnak szintén be kellett nekem mutatnia ezt a dokumentumot. Rákérdeztem, tudna-e ajánlani egy megbízható céget, akik tanúsítványkiállítással foglalkoznak, és, hogy hogyan is állnak jelenleg az energetikai tanúsítvány árak. Rögtön jött is a válasz, hogy az e-tanusitas.eu-t keressem fel mindenképpen. Réka tanúsítványát is ők állították ki, és az ő elmondása alapján kiváló munkát végeztek. A magyarországi energetikai tanúsítványkiállítások tizedét ők végzik, tehát elég nagy tapasztalattal rendelkeznek. És bizonyára az sem véletlen, hogy ennyien választják őket.

Az energetikai tanúsítvány azért fontos egy ingatlan eladásakor, mert ez mutatja meg azt, hogy az épület mennyire energiahatékony. A tanúsítás eredményének megfelelően, akár magasabb árkategóriába is sorolódhat az ingatlanunk. Ha például megújuló energiaforrások felhasználására is van lehetőség az épületben, az jobb energiahatékonysági kategóriába sorolja azt, és sokkal jobb áron eladható. Sok ingatlantulajdonos számára csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy az adás-vételi szerződés megkötéséhez kell ez a tanúsítvány. Az e-tanusitas-ez éppen ezért dolgozik villámgyorsan: már 24 órán belül a kezünkben tarthatjuk a tanúsítványt. Ez azt jelenti, hogy miután a mérnök kiment a helyszínre elvégezni a méréseket, rögtön továbbítja is az adatokat, és másnapra a futárszolgálat meg is érkezik az energetikai tanúsítvánnyal.

A gyorsaságért nem kérnek el felárat. Az ország egész területén tudják biztosítani ezt a sebességet, mivel országszerte több, mint 60 kollégájuk tudja elvégezni a felmérést. Réka pedig azt mondta, hogy nem csak gyorsak és hatékonyak voltak, hanem még ajándékot is kapott tőlük: egy ingatlan kisokost. Tapasztalatlan eladóként én ennek én most igazán nagy hasznát venném, az biztos! Az elkészült dokumentumot a cég pedig még további 10 évig meg is őrzi digitális formában. Szintén Réka elmondásai alapján az energetikai tanúsítvány árak sem magasak, sőt, egy akkora méretű lakás esetében, mint az enyém is, kifejezetten alacsonyak.

A vacsora végére ki lettem művelve energiatanúsítványokból és ingatlan eladásból. Nagyon hálás vagyok Rékának a sok hasznos információért. A következő alkalommal ezért én állom majd a számlát.