Egy vendéglő sikere sok mindenen múlik

Egy új étteremnek a megnyitásához nem csak pénzre van szükség, de azt is tudnunk kell, hogy kikre és mire költsük el azt!

Kezdjük az egyik legfontosabbal, a személyzettel. Ez egy igazán kardinális kérdés abból a szempontból, hogy a vendéglőnk mennyire lesz képes megfelelően működni. Volt már olyan, hogy felvettem valakit pincérnek, aztán egyszer csak hirtelen nem volt már elérhető, pedig nagy szükség lett volna rá. Szerencsére beugrott helyette az egyik régi kollégám és barátom, akit elég volt csak felhívnom, és egy óra elteltével már ott is volt teljes harci készültségben az étteremben. Ezután nem sokkal át is jött hozzánk dolgozni véglegesen, mert nagyon jó volt az együttműködés.

Azt tudni kell rólam, hogy én az a fajta étterem tulajdonos vagyok, aki aktívan részt vesz a munkában is. Nem vettem fel senkit, hogy vezesse az éttermet, mert azt én is el tudom látni, hiszen már tizenöt éve ebben a szakmában vagyok.

Szokták mondani, hogy vendéglátósnak születni kell, és én ezzel egyetértek. Ez egy olyan munka, amit szerintem muszáj élvezni ahhoz, hogy hosszútávon is képes legyél elvégezni. Jó persze valamennyire mindenre igaz ez, de ránk nézve különösen helytáll ez a megállapítás.

Elképesztő fárasztó tud lenni egy forgalmas nyári nap például. Amúgy is meleg van, de akkor képzeljétek el, hogy milyen kehet ez egy konyhában egész nap, úgy, hogy közben rohangálni kell összevissza. Mi ráadásul elég sokáig nyitva szoktunk lenni, így a túlóra sem ritkaság nálunk.

Szerencsére jön is a pénz ebből a vállalkozásból, és én természetesen minden alkalmazottamat nagyon jól megfizetem. Jobb fizetést szoktam adni, mint az átlag, mert így a dolgozóim is jobban odateszik magukat.

Persze senki ne gondolja azt, hogy itt csak az emberi munkaerőn múlik minden! Legalább annyira fontosak a konyhai berendezések és az eszközök megfelelő minősége is! Ezeknek a hiányában az éttermem aligha tudna ilyen magas szinten üzemelni. Van egy nagyon jó beszállítóm, akiknek igazán hálás lehetek az étterem tökéletes működésért.

A legegyszerűbb, ha megnézitek magatoknak ennek a forgalmazónak a honlapját, amit az rdealer.hu címen tudok elérni. Aki egy kicsit is ért a vendéglátáshoz, az látni fogja, hogy ezen a területen ők is abszolút otthon mozognak, hiszen pontosan tudják azt, hogy egy ilyen vállalkozásnak milyen termékekre lehet szüksége.

Gyakorlatilag itt minden megtalálható: sütők, pultok, csomagológépek, mosogatógépek, ital készítők és még nagyon sok más is. Az külön tetszik bennük, hogy nem csak új gépekkel foglalkoznak, de gyakran találni náluk használt darabokat is, amelyeket természetesebben olcsóbban lehet megszerezni. Ez különösen azoknak lehet kedvező, akik kezdő vállalkozók, és most nyitják az első éttermüket, hiszen nekik tényleg pontosan ki kell számolniuk, hogy mire megy el a pénz.

Én mostanában egyébként LIEBHERR Hűtéses gépeket vásároltam tőlük, melyek tökéletesen működnek még a legmelegebb hónapokban is.

Az egyik ilyen termék egy mélyhűtő, aminek a belső bruttó űrtartalma 513 liter. Ez egy tökéletes eszköz arra, hogy megfelelő módon tároljuk azokat a felhasználásra váró alapanyagokat, amelyeket fagypont alatt kell tartani. Ennek a mélyhűtőnek a hűtési tartománya -14 és -28 Celsius-fok közé esik, ami tökéletesen megfelel.

Persze a mélyhűtő funkciói itt még közel sem merülnek ki. Például tartozik hozzá egy riasztórendszer, ami különböző jelzésékkel figyelmeztet minket arra, ha a belső hőmérséklettel gondok lennének. Én egyszer például így vettem észre, hogy véletlen nyitva hagytam az ajtaját. Ha nem riaszt a mélyhűtő, akkor elképzelhető, hogy nagyon komoly kár ért volna minket. Áldom ennek a berendezésnek a tervezőjét, hogy még erre is gondolt.

A mélyhűtőben hat darab polc található melyekre összesen 14 darab műanyagpolcot lehet elhelyezni. Egy polcra akár hatvan kilogrammnyi árut is lehetőségünk van pakolni, ugyanis az a maximális terhelhetősége.

Igazán praktikus az is, hogy a mélyhűtő ajtajának a nyitási irányát be lehet állítani. Ez nagyon hasznos tud lenni, hiszen nem minden konyha elrendezése ugyanolyan. Mi is átállítottuk például, mert így sokkal ergonomikusabban lehet elhelyezni a konyhánkban.

A polcos elrendezés is zseniális, mert így nagyon jól tudjuk csoportosítani a különböző fagyasztott árukat. Valamelyikben például csak halak vannak, a másikban pedig csak csirke.

A weboldalon egyébként nagyon egyszerű a LIEBHERR Hűtés termékek közötti nézelődés, mert kiválóan kiemelték a legfontosabb műszaki adatokat, amelyek alapján kiválaszthatjuk az ideális gyártmányt. Ez a mi esetünkben is így történt.

A másik termék, amit vásároltunk innen egy üvegajtós hűtő volt, amiben üdítőket tárolunk. Ezt a hűtőt a vendégtérbe is el lehet helyezni, mert kifejezetten mutatós. Az üvegajtóknak köszönhetően kiválóan láthatóak benne az eladásra kínált termékek is, így egy vendégcsalogató hatása is van. Erre rátesz még egy lapáttal a belső LED világítás is, aminek beállítható az ereje is.

Ennek az űrtartalma bruttó 449 liter, így a kapacitására igazán nem lehet panasz. Hat darab rácsos polc található a hűtőben, így a benne elhelyezett italokat kiválóan tudjuk például az ízek vagy a márkák alapján csoportosítani. Ez már csak rajtunk múlik. Azt azért fontos tudni, hogy a polcoknak a maximális terhelhetősége 45 kilogramm, amit nem tanácsos átlépni.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését valamelyik a LIEBHERR Hűtéses gépek közül, akkor érdemes felkeresni őket telefonon, ahol az árakról is lehet érdeklődni. Én már régi vásárlónak számítok náluk, így mindenkit biztosíthatok, hogy itt nagyon kedvezőek az árak.

Tudom, sokan vannak olyanok is, akik nem szeretnek annyira az interneten termékeket keresni. Ebben az esetben azonban nincs semmi gond, mert az Rdelaer rendelkezik egy kiváló bemutatóteremmel is, ahol láthatjuk a különböző gépeket és eszközöket a saját szemünkkel is. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy elutazzunk Tapolcára, ahol a bemutatóterem megtalálható.

A cégnek a munkatársai eddig minden alkalommal megadtak minden segítséget nekem ahhoz, hogy azokat a gépeket válasszam ki, amelyek a leginkább megfelelnek az éttermem számára. Biztosak lehettek benne, hogy ti is maximális kiszolgálásban fogtok részesülni, ha őket válasszátok.

Mi mindig úgy vásárolunk tőlük, hogy kiszállítást is kérünk hozzá, de ha valaki szeretné ezt maga elintézni, akkor természetesen megteheti.

A garancia az étterem vezetőknek is fontos, és ezt itt is tudják. Az új gépekre egy teljes év garancia vonatkozik, a használtakra pedig három hónap. Ezeknek a garanciáknak az érvényesítésére a telephelyen kerül sor. A weboldalukon az egyik kedvenc funkcióm az, hogy lehetőségünk van elmenteni a különböző termékeket, ha valamelyik megtetszett nekünk. Így majd később, mikor visszatérünk a weboldalra, akkor már nem kell újra megkeresnünk azokat. Az ehhez hasonló apróságok is csak megerősítenek abban, hogy ez a csapat a legjobb választás.