Az étteremben hirtelen fájni kezdett a fogam

A párommal múlt héten a harmincadik születésnapomat ünnepeltük. Hogy örömet okozzon és igazán különlegessé varázsolja ezt a napot,a kedvemért ellátogattunk a kedvenc éttermembe. Semmi extra, igazából ez csak egy kis vendéglő a környékünkön, de én nagyon szeretem. Valahol az otthon ízét és nagymamám főztjét juttatja az eszembe, valahányszor ott járunk. Így hát most is oda foglaltunk asztalt, a kis vendéglőnkbe, és a szokásos menüt kértük. Részemről elmaradhatatlan előétel a cérnametélt, ezt követően jöhet a lecsós szűzérme burgonyakrokettel, majd egy diós palacsinta és kávé desszertnek. Eléggé tele leszek tőle, de az ízélményért nagyon megéri!

Már a legjobb résznél, a tejszínhabos diós palacsintánál tartottunk, amikor hirtelen nagyon elkezdett fájni a fogam. Jobban mondva, a fogtömés fájt, nemrég ugyanis fogászati kezelésen estem át és tömni kellett a fogamat. Elég hirtelen és durva fájdalmat éreztem. A fájdalom egész biztosan jól láthatóan kiülhetett az arcomra, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy a párom is elsápad, és megfogja a kezem. “Jól vagy?” – kérdezte aggódva, de én csak a fejemet ingattam. Fizettünk, elcsomagoltattuk a palacsintát, és mentünk is haza. Ilyen emlékezetesen telt el a harmincadik születésnapom.

Nem értettem a fájdalom okát, hiszen most kezelték a fogam. Akkor meg hogy lehet, hogy a fogtömés fájás nem akar elmúlni? Rákerestem a problémára az interneten, és találtam egy oldalt, ami talán magyarázatot ad a kérdésemre. Ha ugyanis nagyon mély üreget kell tömni, akkor előfordulhat, hogy fogbélelhalás következik be, ami jelentős fogtömés fájdalommal jár. Na szép, gondoltam magamban, már csak egy jó kis gyökérkezelés hiányzott, hogy feltegye az i-re a pontot.

Márpedig az oldal szerint ezt lehet, hogy nem úszom meg. Jaj, semmi kedvem hozzá, ez azért egy elég hosszadalmas és fájdalmas folyamat. Legelőször is fel kell nyitni és ki kell pucolni a fogat. (Ugye milyen jól hangzik?) Ezt követően a fogorvos eltávolítja a gyulladt vagy elhalt szöveteket. Az eltávolított szövet helyén keletkezett üreget gyógyszerrel kezelik, a végén pedig betömik, ez lesz a gyökértömés. Csakhogy az is előfordulhat, hogy mindez nem megy ilyen simán és gördülékenyen. Ha ugyanis nagy fájdalmat érez a páciens a fogban, akkor van, hogy először egy-két napos fájdalomcsillapítás következik, és csak utána kezdődik meg az effektív munka a gyökérben.

Rágondolni is rossz erre a folyamatra, de közben a fogtömés fájása csak nem akar szűnni. Nincs mese, kénytelen leszek felhívni a fogorvosomat, hogy tegyük rendbe ezt a problémát. Szeretnék megint ízeket érezni, és nyugodt szívvel elkölteni egy vacsorát a párommal a kedvenc vendéglőnkben. Így hát nagy levegő, nyúlok a kagylóért. Szurkoljatok.