A bringafutár fiammal a Pb gázról beszélgettünk

A férjem kicsit olyan, mint Tom, Lynett férje a Született feleségekből: sok-sok év irodai gályázás, szerződéskötés és üzleti utak tömkelege után kitalálta, hogy nyissunk egy éttermet. Annyira kész tervvel állt elém, hogy aránylag gyorsan meggyőzött, így megvettük a városban a 4-5 éve bezárt, és azóta is minden tősgyökeres által hiányolt régi Nosztalgia Éttermet, és kipofoztuk, és most úgy megy a szekér, hogy alig győzünk kapaszkodni.

Nyáron és a tanítási szünetekben a gyerekek is besegítenek, a nagyfiam éppen a 16-ot tölti, és ilyenkor ő szállítja házhoz az ételeket.

Egyik este, mikor végre bezártunk és fáradtan lerogytunk otthon a kanapéra, a házhoz szállításról kezdtünk beszélni. Talált egy hirdetést a neten, amiben Pb gázt szállítanak házhoz, és nem érti, hogy ez miért jó.

Ez persze azért van, mert még sose kellett gázpalackért mennie a benzinkútra, de azért elkezdtem magyarázni neki. Hogy sok embernek messze van a legközelebbi beszerzési hely. Hogy ezeknek a palackoknak a saját súlyuk sem feltétlen piskóta, hát még, ha tele vannak. És hogy régen házaltak Pb gázzal, ami valahol a házhoz szállítás egy fajtája volt, ráadásul olcsóbb, csak megbízhatatlan és emiatt veszélyes. Ezeknek a házalóknak a mozgó árusítását betiltották, így most már csak a rendes cégek szállíthatnak házhoz, akinek megfelelő járműve, engedélye és képesítése van, így a vásárlók is védve vannak.

Ha valaki például egy étterem konyháján vagy egy műhelyben használ gázpalackot (előbbi ugye Pb gázt, utóbbi inkább acetilént), és ezt napi szinten, állandó jelleggel teszi, nagyjából ki tudja számolni, hogy mennyi idő alatt fogynak ki a palackok, és akkora rendel újat.

Megnéztem ugyanis a honlapot, és bár elsőre furcsa volt, igazából tök szimpatikus, hogy nem egy személytelen, automata rendszeren keresztül történik a rendelés, hanem közvetlenül telefonon vagy emailen. Ez a megoldás talán gyorsabb is, egy-egy automatikus emailben érkező visszaigazolásra néha napokat kell várnom, itt viszont valaki felveszi a telefont, leegyezteti velem a megfelelő szállítási időpontot és voilá! Ahogy olvastam a honlapot, egyre jobban belelkesedtem, mert bár nálunk a férjem a mindenes az étteremben, aki megjavít, elhoz, újracsomagol, megszerel, és aki, ha kifogyott a palack, azonnal rohan másikért, és mivel közel van a beszerzőhely, maximum 15 perc alatt megvan vele – mégis, talán egyszerűbb lenne ezt is házhoz szállítással intézni. Minek vesződjünk vele? Van elég dolga az uramnak az étteremmel enélkül is.

Alaposan átböngészve az oldalt, megállapítottam, hogy mást is forgalmaznak, amire szükségünk lehet. Édesapám ezermester, fúr, farag, vág, barkácsol és hegeszt – utóbbihoz acetilén gázt használ, és ez a cég azt is forgalmaz. A gyerekek szülinapján mindig van héliumos lufi, a 16 éves nagyfiú alatt ugyanis van egy 10 és egy 12 éves kislány, akik még jó pár évig nem nőnek ki ebből, szóval, a bulikon is hasznunkra lesz ez a cég! És az utolsó, ami megtetszett, az egy kis kiszerelésű Pb gázt tartalmazó palack volt, kimondottan grillezéshez. És mivel az étterem után a kempingezés életem párjának a nagy szenvedélye, úgy érzem, ennek is hasznát fogjuk még venni.

Nagyon örültem, hogy a fiam beleszaladt ebbe a hirdetésbe, rögtön elmentettem a honlapot, és a cég telefonszámát is. Úgy érzem, nagyon sok mindenben megkönnyítik majd az életünket.